University of Portsmouth

Portsmouth

return to projects

Located at the crossroad between the city and the university, the University of Portsmouth’s new complex will act as a front door for the university, bringing together two separate faculties. Each area of the site has been designed to draw out individual identities, create a sense of place and deliver a unique landscape.

Design details:

  • Closely aligned to the architecture of the new building with a seamless transition between internal and external spaces

  • Use of local Purbeck stone to fit with surroundings

  • Use of simple motifs creating unity with other local landscapes, including nearby Victorian park

  • Creation of civic spaces matching the tone of the building and acting as a contrast to the soft park areas

  • Inclusion of soft spaces to attract people to the park for socialising and relaxation

  • Focus on softening the boundaries between the Victoria building site and Victoria Park, via floral and biodiverse perimeter planting and new paved links from the site to the park

  • Use of native and biodiverse planting, including planting within the building to the park and town rooms and at rooftop level

Project Name
University of Portsmouth
Location
Portsmouth
Year
2019-20
Status
Submitted for planning
Client
University of Portsmouth
Collaborators
FCBS Architects, Buro Happold Engineering, Gleeds
Design Team
Deborah Nagan, Cesare Cardia, Claudia Pandasi, Andre Corsini